Σελίδες

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ


ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ


   Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας Ηλία Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του συμβουλίου υγείας του Νομού.
   Η σύσκεψη έγινε την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 στην αίθουσα  του δημοτικού συμβουλίου
Γιαννιτσών  παρουσία των Βουλευτών του Νομού, του Δημάρχου Γιαννιτσών, εκπροσώπου του Νομάρχη, των Διοικητών των νοσοκομείων, εκπροσώπων κέντρων υγείας, του ΚΕΚΑΜΕΑ και  αναλύθηκε η κατάσταση στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας.  
   Τα προβλήματα, οι ελλείψεις  και το σχέδιο ανάπτυξης ενός νομαρχιακού συστήματος υγείας εξετάσθηκαν στο σύνολό τους.
    Αναλυτικά συζητήθηκε:
1.- Η επικείμενη  κατάργηση της τηλεφωνικής γραμμής ραντεβού στα νοσοκομεία (1535)
2.- Η αναδιοργάνωση του συστήματος διακομιδής ασθενών, η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και ασθενοφόρα και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ ΕΚΑΒ – Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές σε επείγουσες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ποιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως αυτή της Αλμωπίας.
3.- Η αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινόμενου αδικαιολόγητης αλλαγής των συνταγών ειδικών γιατρών από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας, με επιπτώσεις στην υγεία του πολίτη και στην αύξηση του κόστους του φαρμάκου.
4.- Η διαμόρφωση ενός νέου δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας του Ε.Σ.Υ. ενόψει της κατάργησης της περίθαλψης που παρέχει το Ι.Κ.Α. και της ένταξης των ιατρών του σε αυτό. Τα κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του Ι.Κ.Α. μετατρέπονται σε στρατηγεία πρόληψης με βασικό θεσμό αυτόν του οικογενειακού ειδικού γιατρού, που θα επιλέγουν οι πολίτες, θα αναπτυχθεί εργαστηριακό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, για την κάλυψη της ζήτησης και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
5.- Η αναδιοργάνωση των εξωτερικών ιατρείων και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
6.- Αξιολόγηση διαγνωστικού,  θεραπευτικού και νοσηλευτικού έργου των κλινικών των Νοσοκομείων, με στόχο την ποιοτική μετεξέλιξή τους.
7.-  Τη κάλυψη των ελλείψεων σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και τη συμπληρωματική ανάπτυξη κλινικών στα δύο Νοσοκομεία των Νομού, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκειά τους στην παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενόψει και της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων που έγινε Νόμος του Κράτους.
8.- Την βελτίωση των σχέσεων Νοσοκομειακού προσωπικού και ασθενών με στόχο τον πλήρη σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των ασθενών κατά την παραμονή τους στα Νοσοκομεία, μέσα από σεμινάρια, οργάνωση γραφείων  διαμαρτυρίας των πολιτών και γενικά προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας στο εργασιακό περιβάλλον των Νοσοκομείων αλλά και της πρωτοβάθμιας υγείας ενόψει και του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού στα Νοσοκομεία.
    Τέλος εκτιμήθηκε και η αναγκαιότητα μιας μόνιμης λειτουργίας του Νομαρχιακού συμβουλίου υγείας με διευρυμένη μορφή, υπό τον συντονισμό του νέου θεσμού του αντιπεριφερειάρχη στα πλαίσια και των νέων αρμοδιοτήτων υγείας που αναλαμβάνουν οι περιφέρειες και οι Δήμοι από το Νόμο Καλλικράτη.   

   ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου