ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο μπροστά μας, το οποίο επιχειρεί να καλύψει τις ανεπάρκειες δεκαετιών. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο, δεν αφορά μόνο το χώρο της υγείας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την οργάνωση των θεσμών της. Για αυτό το λόγο, πρέπει να διαχυθεί.
Κάθε φορά που αντιμετωπίζω, ένα θέμα υγείας, έρχομαι αντιμέτωπος με μια κυρίαρχη αντίφαση. Η αντίφαση αυτή, από τη μια πλευρά, εμπεριέχει τη διαρκή και υπέρογκη αύξηση των δαπανών και από την άλλη, την δυσαρέσκεια του λαού και την αύξηση ανισοτήτων στο πρόβλημα της υγείας. Αυτό συμβαίνει και είναι παράδοξο.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λοιπόν, των φαρμάκων, των παραπεμπτικών και των παρακλινικών εξετάσεων, έρχεται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κενό στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας.
Υπάρχει μια τρισδιάστατη λειτουργία της συνταγογράφησης. Η συνταγογράφηση επηρεάζει τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια οικονομία. Υπάρχουν τρία είδη συνταγογράφησης:
Το πρώτο είναι η νόμιμη συνταγογράφηση, κάτω από αυστηρά δεοντολογικά, ιατρικά και επιστημονικά κριτήρια. Το δεύτερο είδος, είναι η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και προσδιορίζεται από κίνητρα, τα οποία απορρέουν από τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων και των προμηθευτριών εταιρειών στο χώρο της υγείας. Το τρίτο είδος, είναι η παράνομη συνταγογράφηση, η οποία είναι εικονική και πλασματική, παράνομη κυκλοφορία βιβλιαρίων και ανταλλάξιμη συνταγογράφηση. Δηλαδή, το κόστος της συνταγής μετατρέπεται στην αγορά άλλων ειδών. Με την παρέμβασή της, η πολιτεία, καταθέτοντας αυτό το νομοσχέδιο, επιθυμεί, επιδιώκει στοχευμένα να μεταβάλλει, να αλλάξει, να ελέγξει και να περιορίσει τα δύο τελευταία είδη της συνταγογράφησης.
Επιπλέον, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, στα οποία δεν θα επεκταθώ πολύ σε αυτά, αλλά επιβεβαιώνουν, την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, σε σχέση με το επίπεδο δαπανών των φαρμακευτικών και των αναλώσιμων προϊόντων. Έχουν γίνει συγκρίσεις με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, στη Δανία, η οποία έχει τον μισό πληθυσμό από αυτόν της χώρας μας και έχει το χρόνο 15 εκατομμύρια συνταγές. Η Ελλάδα, αισίως, έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια συνταγές. Επίσης, η Ισπανία, με 150 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει παρόμοιο αριθμό συνταγών, ως χώρα, ως λαός και ως κοινωνία. Αυτά λοιπόν, τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος μας. Δείχνουν τη σπουδαιότητα, την οξύτητα του προβλήματος και το επείγον του θέματος για την άμεση αντιμετώπισή του.
Αξίζει, να αναφερθούμε και σε πολλές εσωτερικές συγκρίσεις από έτος σε έτος. Για παράδειγμα, παρατηρούμε την υπέρογκη αύξηση των δαπανών τα 5 τελευταία χρόνια όπου έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, για υπερδιπλασιασμό της δημόσιας δαπάνης στο τομέα των φαρμάκων. Οι δαπάνες λοιπόν είναι ασυγκράτητες.
Τι έχουμε μπροστά μας; Ξέρουμε, ότι το κόστος στη πολιτική του φαρμάκου είναι αποτέλεσμα της τιμής επί της ποσότητας. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στη τιμή, έχουμε ασκήσει πολιτικές για τον έλεγχο των τιμών, όχι ολοκληρωμένες, αλλά έχουν ξεκινήσει. Για παράδειγμα, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η λίστα φαρμάκων έχουν ήδη, ξεκινήσει να αποδίδουν.
Ασκήσαμε, εμείς οι ίδιοι, ως Βουλευτές της συμπολίτευσης κριτική για τις καθυστερήσεις. Επίσης, άσκησε κριτική και η μείζονα αντιπολίτευση για αυτό. Στην ουσία, κάνοντας κριτική για την καθυστέρηση, έκανε κριτική στον εαυτό της, διότι, τί ήταν οι τρεις πρώτοι μήνες του 2010; Η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθούνταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, απλώς δεν είχαμε παρέμβει. Άρα, κάνοντας κριτική για τις καθυστερήσεις, γίνεται κριτική, στην ουσία, της πολιτικής τους. (Συνέχεια ομιλίας κ. ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ Εισηγητή της Πλειοψηφίας)
Η κατάσταση άλλαξε, δειλά-δειλά, από το μήνα Απρίλιο, να μηδενίζεται η αύξηση και το μήνα Μάιο, έχουμε τις πρώτες μειώσεις στις δαπάνες για τα φάρμακα, τον Ιούνιο μεγαλύτερες, και τελικά πιστεύω ότι θα διατηρηθεί ένα μεσοσταθμικό επίπεδο μείωσης ικανοποιητικό, που θα οφείλεται στα πρώτα μέτρα της νέας τιμολογιακής πολιτικής.
Η τιμολογιακή πολιτική στο φάρμακο και στα αναλώσιμα υλικά, είναι κατά τη γνώμη μου, η κύρια αιτία της προκλητής ζήτησης στο φάρμακο και στα αναλώσιμα στην Ελλάδα. Εμπεριέχει ενδογενή κίνητρα πολυφαρμακίας, υπερσυνταγορτάφησης, αύξησης της κατανάλωσης, την οποία στη συνέχεια καλύπτει με αύξηση της προσφοράς. Άρα, η κινητήρια δύναμη σε όλο το σύστημα παραοικονομίας και υπερχρέωσης των Ταμείων και του προϋπολογισμού, φυσικά και πρωτίστως της βλάβης στην υγεία του πληθυσμού, είναι αυτό το σύστημα τιμολογιακής πολιτικής, το οποίο, είχαμε παγίωση στην Ελλάδα.
Σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, παρεμβαίνουμε στο ζήτημα της ποσότητας. Και βεβαίως, δεν έχουν κλείσει οι τιμολογιακες πολιτικές με την πρώτη παρέμβαση, αντίθετα, μόλις άνοιξαν και θα ακολουθήσουν και άλλα διορθωτικά μέτρα στον τομέα της τιμολογιακής πολιτικής, για παράδειγμα: διεθνείς διαγωνισμοί, αλλαγή πολιτικής απέναντι στο γεννόσιμο φάρμακο το οποίο πρέπει να κατέχει στη χώρα μας υψηλότερα ποσοστά στη συμμετοχή, στη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Και αυτά είναι ολοκληρωμένες, συγκεκριμένες, στοχευμένες πολιτικές. Το ίδιο και στην πρόθεση του ελέγχου της ποσότητας. Πρέπει να παρέμβουμε στο σκέλος της προσφοράς. Το θέμα της ποσότητας είναι ακριβώς και αυτό διαμορφούμενο από δύο παράγοντες στον ελεύθερο ανταγωνισμό: Το θέμα της ζήτησης, και το θέμα της προσφοράς. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ξεκινούν σήμερα παρεμβάσεις στο θέμα της ζήτησης, όπως είναι η Γαλλία. Αυτές οι χώρες έχουν λύσει, ή δεν έχουν καθόλου περάσει από τα στάδια που περνάμε εμείς,και αφορά στο ζήτημα της προσφοράς. Έχουν ορθολογικοποιήσει την προσφορά. Δεν υπάρχουν τα φαινόμενα παραοικονομίας που υπάρχουν στη χώρα μας. Και τώρα κάνουν παρεμβάσεις στο σκέλος της ζήτησης. Το σκέλος της ζήτησης είναι πάρα πολύ δύσκολο, εμπεριέχει μέσα την αλλαγή νοοτροπίας ενός ολόκληρου λαού για την αντιμετώπιση του φαρμάκου.
Πριν πάμε όμως στο θέμα της ζήτησης εμείς, ορθώς έχουμε επιλέξει, γιατί κάνουμε σωστά τη διάγνωση ότι η κυρία αιτία αύξησης των δαπανών και βλάβης στην υγεία του πληθυσμού, είναι το ειδικό marketing, ο τρόπος που δουλεύει η αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα. Και περιέγραψα από την αρχή, ότι εμπεριέχει κίνητρα αύξησης της κατανάλωσης, κίνητρα πολυφαρμακίας, κίνητρα αύξησης της προσφοράς.
Στο θέμα μας τώρα, στο ειδικό θέμα. Το νομοσχέδιο που έρχεται, της ηλεκτρονική συνταγογράφησης, αφορά στο θέμα της ορθολογικοποίησης, εξυγίανσης, όλου του συστήματος καταγραφής των συνταγών, εκτέλεσης των συνταγών, διακίνησης και επεξεργασίας των συνταγών, και δημιουργίας βάσης δεδομένων. Αυτό είναι το νομοσχέδιο.
Η κατάθεση και εφαρμογή του νομοσχεδίου, δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες για τη στήριξη του. Ουσιαστικά πρόκειται, για την εφαρμογή του αυτονόητου. Αλλά οι εφαρμογές του αυτονόητου στη χώρα μας, απαιτούν μείζονες πολιτικές παρεμβάσεις. Μια τέτοια λοιπόν, θεωρώ προς στην κατεύθυνση αυτή, ότι είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με το σημερινό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο ταυτόχρονα, αποτελεί μια θεμελιώδη τομή στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση των συστημάτων υγείας, πρωτεύουν οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Και μέσα σ' αυτές, οι σκανδιναβικές χώρες. Ξέρουμε όλοι ότι τα επίπεδα διαφθοράς σε αυτές τις χώρες είναι πάρα πολύ μικρά, σε αντίθεση με εμάς. Αυτό σημαίνει ότι οργανωμένες πολιτικά κοινωνίες, δημιουργούν συστήματα συμπεριφοράς, κανόνες, μέσα στα οποία διαμορφώνονται άνθρωποι, ομάδες, ακόμα και ολόκληρες τάξεις. Διαμορφώνονται αξιακά, επαγγελματικά, κοινωνικά. Διαμορφώνονται μέσα σε αυτά, και από αυτά. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε με το παρόν νομοσχέδιο, να αλλάξουμε την κουλτούρα της συμπεριφοράς, όχι μόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, αλλά όλων των λειτουργών της υγείας. Αυτό είναι το ιδεολογικό βάθος αυτού του νομοσχεδίου.
Να πω ορισμένα ακραία φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την πολιτική φαρμάκου στην Ελλάδα. Πρώτον, από την πλευρά των λειτουργών. Υπάρχουν γιατροί, πολλοί γιατροί, οι οποίοι εξαντλούν τις ιατρικές τους δραστηριότητες, μόνο και μόνο στην συνταγογράφηση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν Έλληνες πολίτες, και κυρίως πολίτες τρίτης ηλικίας, οι οποίοι έχουν υποστεί βλάβες, από αυτή την πολιτική πολυφαρμακίας που φτάνουν μέχρι το θάνατό. Δεν είναι τυχαίο ότι άτομα τρίτης ηλικίας, πολλοί τον αριθμό, αποκαλύπτεται ως αιτία θανάτου η φαρμακευτική κατάχρηση. (Συνέχεια ομιλίας, κ. ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ Εισηγητή της Πλειοψηφίας)
Οι σακούλες που συνοδεύουν τον ασθενή και εμφανίζονται μπροστά στους γιατρούς μετά τον θάνατο, αποκαλύπτουν το τι συνέβαινε σε αυτούς τους ασθενείς. Όχι μόνο θάνατοι, αλλά και βαριά κλινικά σύνδρομα, από τα οποία με την προσπάθεια των γιατρών πολλοί γλιτώνουν. Το νομοσχέδιο, έχει 9 άρθρα. Το άρθρο 1, αφορά στους εννοιολογικούς προσδιορισμός που κάνουμε χρήση, όπως για παράδειγμα η έννοια της εγγραφής, της ταυτοποίησης, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.τ.λ.. Το δεύτερο άρθρο, αφορά τα πεδία εφαρμογής του νόμου, ηλεκτρονική παραγωγή των συνταγών, διακίνηση, έλεγχος παρακλινικών και φαρμακευτικών συνταγών και το σύνολο των φορέων τους οποίους αφορά ο νόμος. Το άρθρο 3, αφορά υποχρεώσεις των γιατρών. Το άρθρο 4, αναφέρεται στις υποχρεώσεις των φαρμακοποιών. Ουσιαστικά η εφαρμογή του συστήματος δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες ή μεγαλύτερο επιπλέον κόστος, από τους φυσικούς εφαρμογής, ούτε τους γιατρούς, ούτε τους φαρμακοποιούς διότι κατά 80% έως 90% είναι εφοδιασμένοι οι γιατροί, με όλο το σύστημα των computer, των καταγραφικών που απαιτεί το σύστημα και επιπλέον χρειάζεται μια συμμετοχή εγγραφής στο internet. Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο άρθρο 6 στη βάση δεδομένων, γιατί άπτετε αυτό το άρθρο σε ζητήματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα τα οποία κατοχυρώνονται στον νόμο 2472 του 1997. Το σχέδιο νόμου, σαφώς ορίζει ότι αποδέχεται και υπόκειται σε όλες τις διατάξεις του νόμου αυτού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αναφέρει ρητά ότι η πρόσβαση στο σύστημα μπορεί να γίνεται μόνο από τους άμεσα επαγγελματικά έχοντες σχέση και άμεσα ενδιαφερόμενους, δεν μπορεί να γίνει από τρίτους. Η πρόσβαση στο σύστημα από τα ταμεία και τον κάθε ενδιαφερόμενο γίνεται στον τομέα και μόνο που τον αφορά, και όχι σε άλλους τομείς. Αυτή η βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε στο μέλλον για την άσκηση στοχευμένων πολιτικών, που θα βελτιώνουν τις υπηρεσίες υγείας και θα συγκρατούν το κόστος, θα στοχεύει στην αξιοποίηση αυτής της βάσης δεδομένων που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και στη δημιουργία στατιστικών συμπερασμάτων. Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου